המעבר משכיר לעצמאי

מעבר למעמד עצמאי מכיל בתוכו משתנים רבים שיש לחשוב עליהם ולקחת בחשבון.

לעיתים המעבר קורה באופן מתוכנן, כלומר, מבחירה תוך תהליך ארוך ובריא שבפעמים רבות כולל בתוכו תקופה ארוכה של המשכיות עבודה כשכיר וכ"עבודה שנייה" כעצמאי. תהליך זה נמשך בדרך כלל עד שהפעילות כעצמאי תופסת את מירב הזמן ומתגלה כריווחית יותר מפעילות כשכיר וזה הזמן שבו אנשים מחליטים לוותר על פעילותם כשכירים ולפעול ב 100% מזמנם כעצמאים (שמתברר כ – 200% משרה).

לעומת זאת, לעיתים, שכירים מוצאים עצמם כמחוסרי עבודה  ומבינים שהגיל והנסיבות לא יאפשרו להם יותר להמשיך ולהיות שכירים, ומה יעשו אז?

בכל אחד מהמקרים, במוקדם ובמאוחר, ההבנה מה הוא "עצמאי" מקבלת משמעות – אם עבדנו קודם בחברה גדולה, היתה מחלקה מסודרת לכל דבר: תמיכה  למחשב שהתקלקל, מחלקת משכורות שהוציאה כל חודש תלוש משכורת מסודר והעבירה את הכסף לבנק, תקלה ברכב החברה שהיתה מתוקנת על ידי גף הרכב וכו', מהר מאוד עצמאים מגלים שהטיפול בכל המחלקות האלה ממשיך, רק שעכשיו האחריות עליהם והם אלו שצרכים להחליט באיזה יום בחודש הם מנהלי אגף הרכב ובאיזה יום יוזמן – על חשבונם את הטונר החסר למדפסת וכו'

שכר עבודה – מה שהיה באחריות משאבי אנוש לסדר, לחשב ולשלוח את המשכורת בזמן הנכון  עכשיו העצמאי צריך לדאוג בעצמו להכל ובנוסף לזה לדאוג גם לגבייה , מהר מאוד נבין שהעסק יהפוך לגווייה אם לא נדאג לגבייה…

 

אז מה עושים עכשיו?

רגע, בואו נסביר עוד דבר חשוב ולא פשוט.

הפכתם לעצמאים – הפכתם לעובדי מדינה!!!

כלומר, אחראים לגביית כספים בשביל המדינה (דוגמת מע"מ), אם מחזיקים עובדים, אז גם להעביר לא רק את החובות שלכם לרשויות המדינה אלא גם את חובותיהם של העובדים (מס הכנסה, ביטוח לאומי וכו').

 

אתם גובים כספים אלו, וצריכים להבין שהם לא שלכם ואל לכם להשתמש בהם, כי כשיגיע התאריך הנדרש על-ידי רשויות המס – תאלצו לדווח ולהעביר כספים אלו לרשויות. יש מושגים רבים שתפגשו בדרך ולא תבינו מה הם ומדוע ולמה מדברים אתכם עליהם, למשל: ניכוי מס במקור, מס הכנסה מקדמות, מס הכנסה ניכויים, ביטוח לאומי ניכויים, ביטוח לאומי מקדמות ועוד רבים.

 

אם הגעתם עד פה – אוסיף כמה טיפים:

  1. הצעתי הראשונה אליכם – קחו רואה חשבון! תורידו מעצמכם את החובה לעסוק במה שאינכם מבינים, מישהו שילווה אתכם וידאג להתנהלות שלכם אל מול הרשויות.
  2. תבדקו את הרואה חשבון שלכם, תדברו איתו, תשמרו על קשר שוטף, תבינו את השפה ותצפו שהוא ילמד אתכם את השפה. כמו שיש "שפה" לבנקים יש גם "שפה" לרשויות, אומרים שמי שיודע 5 שפות נחשב למחונן, תלמדו את השפה!
  3. תכירו חוק שלא תקראו בשום מקום אחר – חובת הדיווח גדולה מחובת התשלום – נתקלתי לא פעם בלקוחות עם בעיית נזילות, היו כאלה שהחליטו שלא לדווח לרשויות כדי שלא ידרשו מהם את הכסף והם לא הבינו ש – אי דיווח יכול להפוך לפלילי. כשיש בעיית תזרים משתפים את רואה החשבון ובליווי שלו פונים לרשויות ומבקשים פריסה והתחשבות במצב, אך אי דיווח גורם לרשויות לא לרצות להתחשב והקנסות המוטלים בגין אי הדיווח והתשלום יקרים שבעתיים ואינם ניתנים לביטול…

 

ועכשיו אשתף, את המאמר הזה רושם עצמאי מבחירה, שמחנך את ילדיו להיות עצמאים, הבכור שלי בגיל 17 קיבל את אישור בית המשפט לעבור מעצמאי לבעל חברה משלו ובכך אני מאמין.

משכיר לעצמאי - טיפים מרואה חשבון אילן קאופמן
Call Now Button דילוג לתוכן